Saturday, February 25, 2012

Cum se curăță argintul?

            Orice mândră posesoare a unor bijuterii de argint s-a confruntat cu siguranță cu problema argintului care și-a schimbat culoarea în timp. Fie datorită nepurtării, fie datorită anumitor reacții chimice care au loc între pH-ul pielii purtătorului de bijuterii și metalul prețios, ați ajuns în situația în care obiectele voastre de argint (bijuterii, rame foto, tacâmuri sau orice alte articole din argint) s-au îngălbenit în mod inestetic.
            Oxidarea argintului este un procedeu natural prin care metalul prețios, inițial de culoare alb-argintie, strălucitoare, se acoperă cu un strat gălbui-maroniu, mat, dând metalului prețios un aspect tern și neatrăgător.
            Există mai multe metode de curățare a argintului în casă, întrucât procesul de oxidare va apărea mereu, astfel încât nu este tocmai rentabil să apelați de fiecare dată la serviciile unui bijutier.
            Vă voi recomanda două dintre procedurile care au funcționat întotdeauna pentru mine, fiind ușor de aplicat, necostisitoare și neimplicând substanțe chimice sau toxice.
            Astăzi vă voi prezenta metoda de curățare în profunzime a argintului „simplu”, care nu este antichizat (sau patinat) și care nu include pietre montate sau alte materiale. (Pentru a afla ce înseamnă argint patinat, citiți postarea mea anterioară, pentru a evita stricarea bijuteriei!) Astfel, dacă aveți un obiect format doar din argint, puteți folosi cu încredere metoda următoare și veți obține rezultate uimitoare.

Aveți nevoie de:
- folie de aluminiu
- bicarbonat de sodiu
- un vas adânc
- un ibric sau altă oală mică în care să puteți fierbe apă


1. Tăiați o bucată de aluminiu cu care să puteți acoperi fundul vasului adânc.
2. După ce ați pus folia de aluminiu în vas, așezați bijuteriile oxidate din argint pe aluminiu, asigurându-vă că bijuteriile intră în contact cu acesta.


3. Presărați bicarbonatul de sodiu peste bijuterii. Bicarbonatul nu trebuie să fie sub ele sau pe lângă ele, ci trebuie să acopere propriu-zis suprafața bijuteriilor.


4. Puneți ibricul (sau oala) cu apă la foc și așteptați până când apa dă în clocot.


5. Luați imediat apa clocotită de pe foc și turnați-o în vasul în care se află bijuteriile acoperite cu bicarbonat. Nu este nevoie să turnați foarte multă apă, ci doar cât să depășească nivelul bijuteriilor.
Veți vedea că imediat are loc procesul chimic: bicarbonatul va deveni efervescent în apă, iar în aer se va simți un miros ușor neplăcut, de sulf (cam ca ouăle vechi – însă nimic insuportabil). Vă recomand să lăsați fereastra deschisă câteva minute și atunci nu se va mai simți nimic.


Folosiți o furculiță pentru a „pescui” bijuteriile din apa fierbinte și clătiți-le sub un jet de apă.

Veți fi surprinse să vedeți că bijuteriile arată exact ca în ziua în care le-ați cumpărat!
Simplu, nu? :)
La final, vă invit să vizionați și unul dintre numeroasele filmulețe de pe youtube în care se prezintă aceste procedeu. Click aici.

În următoarea postare vă voi arăta cum să curățați bijuteriile din argint mai delicate, precum obiectele din argint patinat, bijuteriile cu pietre sau orice alte elemente pe care ați dori să le protejați.

4 comments:

  1. Buna ziua!
    Amdscoperit acest articol bine documentat si explicit. Am o bratara Pandora care s-a ingalbenit, nu foarte tare dar are total alt aspect. Si este cumparata doar de un an. As putea aplica aceasta metoda de curatate! Multumesc!

    ReplyDelete
  2. Nu dețin o astfel de brățară, însă, după o căutare online, cred că vă referiți la o brățară din argint cu diverse charm-uri. Dacă toate acestea sunt din argint și NU au nervuri sau detalii patinate (adică evidențiate intenționat cu negru), metoda cu folia de aluminiu și apa fiartă ar trebui să fie ok.

    Dacă o parte din charm-uri conțin inserții din alte materiale (sticlă de Murano, piele etc.) sau sunt patinate, scoateți-le de pe brățară, deoarece procedeul cu apa fiartă este prea dur pentru ele.

    Metoda care nu afectează absolut niciun fel de material și pe care o puteți încerca fără niciun risc este, în schimb, cea a umezirii unei cârpe introduse apoi în puțin bicarbonat și frecarea/lustruirea bijuteriei dumneavoastră. Ar trebui să vedeți o deschidere a nuanței brățării.

    Să ne spuneți dacă sunteți mulțumită de rezultatul final. Cine știe, poate mai are și altcineva aceeași dilemă. :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. mulţumesc foarte mult... mi'a ajutat de minune , bijuteriile îs ca noi...

      Delete
    2. Mă bucur nespus să aud că v-aţi descurcat şi sunteţi mulţumit de rezultat!

      Mulţumesc pentru mesaj. :)

      Delete